trygonometria <3
WKZ: | | −1 | |
Rozwiąż równanie sin2x+sin2x= |
| |
| | 2 | |
19 kwi 21:30
19 kwi 21:54
maturzysta: Możliwe ze juz na samym poczatku gdzie dalej do kwadratu całość, możliwe ze tam wzór skróconego
mnożenia powinien być.
19 kwi 21:56
ICSP: Gdy cosx = 0 to sinx = ± 1 i w tym przypadku równanie jest sprzeczne. Gdy cosx ≠ 0 dzielimy
równanie stronami przez cos
2x ≠0
| | 1 | |
2tgx + tg2x = − |
| (tg2x + 1) |
| | 2 | |
Podstawienie t = tgx sprowadzi równanie do równania kwadratowego.
19 kwi 22:00
Jack: | | 1 | |
2sinxcosx + sin2x = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin2x + 2sinxcosx + |
| = 0 /// * 2 |
| | 2 | |
2sin
2x + 4sinxcosx + 1 = 0
sinx = k , k ∊ <−1;1>
2k
2 + k*4cosx + 1= 0
Δ = 16cos
2x − 8 = 8(2cos
2x−1) = 8(cos2x)
√Δ = 2
√2*cos2x
...
dalej dasz rade...
pewno da sie prosciej, ale nic mi nie przychodzi do glowy...
ehhh
19 kwi 22:01
Saizou :
4sinxcosx+2sin
2x+1=0
4sinxcosx+2sin
2x+sin
2x+cos
2x=0
4sinxcosx+3sin
2x+cos
2x=0
3sinxcosx+3sinx
2x+sinxcosx+cos
2x=0
3sinx(cosx+sinx)+cosx(sinx+cosx)=0
(cosx+sinx)(3sinx+cosx)=0
a teraz juz z górki
19 kwi 22:01
WKZ: raczej nie możesz podnieść do kwadratu w tej sytuacji
19 kwi 22:01
Jack: najs, Saizou
19 kwi 22:02
Saizou :
sie wie
19 kwi 22:04