Funkcja wymierna
PanNieOdMatematyki: Jeśli do wykresu funkcji f(x)=ax należy punk A = (−14,8) to:
A=−32 A= −2 A= 2 A = 32
Może ktoś to wytłumaczyć bo nie mogę zrozumieć jak obliczyć wynik.
19 kwi 21:19
19 kwi 21:21
5-latek : | | a | |
czyli masz rozwiazac takie równanie 8= |
| |
| | −14 | |
19 kwi 21:22
PanNieOdMatematyki: Jak rozwiązać te równanie? Mogę pomnożyć tylko prawą stronę przez −4?
19 kwi 21:31
Janek191:
8 = a*( −4)
− 4 a = 8 / : (−4)
a = − 2
=====
19 kwi 21:35
5-latek : Ojjjjj
czym jest dzielenie (to powinieneś już w szkole podstawowej widzieć
19 kwi 21:36
PanNieOdMatematyki: 23=2*13 dzielenie to odwrotność mnożenia w sensie liczby przeciwne
A mogę skrócić w tym działaniu 81 z mianownikiem −14
Wychodzi mi niby dobrze, ale nie wiem czy to tylko przez przypadek czy mogę normalnie skrócić
stronami w takim działaniu
19 kwi 21:44
5-latek : No to jak nie jesteś pewien to rob to po uczniowsku
8=a*(−4)
8=−4a
a= to wiadomo
19 kwi 21:47
PanNieOdMatematyki: Aaa dobra już rozumiem zamienić trzeba ułamek na jego liczby przeciwne. Dzięki
19 kwi 21:52
Janek191:
Coś Ci się pomyliło


Liczby przeciwne to np. 4 i − 4 bo −4 + 4 = 0
| | 1 | | 1 | |
Liczby odwrotne, to np. 4 i |
| bo 4* |
| = 1 |
| | 4 | | 4 | |
19 kwi 21:55
Janek191:
Zamiast dzielić przez ułamek , mnożymy przez jego odwrotność
| | 1 | | 3 | |
Np. 8 : |
| = 8 * |
| = 8*3 = 24 |
| | 3 | | 1 | |
19 kwi 21:58
PanNieOdMatematyki: Nazwy mi się pomyliły prawdopodobnie, miałem na myśli liczby odwrotne tak jak napisałeś np 4 i
14
19 kwi 22:00