Oblicz limit ciągu
SonicDesu: Witam,
Pilnie potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu. Wystarczy jakaś wskazówka jak obliczyć sumę.
Dany jest ciąg (a
n), gdzie a
n =
| | (2n+1)+(2n+2)+(2n+3)+...+(3n+1) | |
|
| N∊N+ |
| | (n+1)+(n+2)+(n+3)+...+(2n+1) | |
Oblicz lim
n−>∞ a
n
Z góry dziękuję za pomoc!
19 kwi 21:17
ICSP: Zarówno w liczniku jak i w mianowniku masz sumę ciągu arytmetycznego.
19 kwi 21:19
Jack: suma ciagu arytmetycznego?
licznik
a
1 = 2n + 1
r = 1
a
n = 3n+1
n=?
mianownik
a
1 = n+1
r = 1
a
n = 2n + 1
n= ?
zastanow sie ile jest tych wyrazow

a raczej oblicz ze wzoru na n−ty wyraz ktory znasz
19 kwi 21:19
SonicDesu: @ICSP Naprawdę? hahahahahahah
Siedzę trochę czasu wymyślając jak obliczyć sumę ale ciągu geometrycznego...
Nie wiem co powiedzieć, zwykłe zagapienie ^^
Dzięki!
19 kwi 21:20
SonicDesu: Wracając jednak do zadania.
3n+1=2n+1+(n−1)*1
Co daje 1=0

?
19 kwi 21:28
SonicDesu: Albo ja coś robię nie tak, albo zadanie zawiera ciąg, który nie istnieje.
19 kwi 21:41
ICSP: Nie znasz wzorku na sumę ?
19 kwi 21:47
SonicDesu:
O to chodziło?
19 kwi 21:59
ICSP: Właśnie o to.
19 kwi 22:30