ciongi po ciongi
Jack: Wykaż, że dla dowolnego ciągu arytmetycznego
zachodzi równość :
S3n = 3(S2n − Sn)
19 kwi 21:10
Benny: | | a1+a3n | | a1+a1+(3n−1)*r | |
S3n= |
| *3n= |
| *3n |
| | 2 | | 2 | |
| | a1+a1+(2n−1)*r | | a1+a1+(n−1)*r | |
3*(S2n−Sn)=3*( |
| *2n− |
| *n)= |
| | 2 | | 2 | |
| | 2a1+3nr−r | | 2a1+(3n−1)*r | |
=3n( |
| )=3n( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
L=P
19 kwi 21:18
Jack: wystarczylaby podpowiedz...ale dzieki : D
19 kwi 21:21
Mila:
| | a1+a3n | | 2a1+(3n−1)*r | | 2a1+3nr−r | |
S3n= |
| *3n= |
| *3n=3n* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a1+a2n | | 2a1+2nr−r | |
S2n= |
| *2n= |
| *2n |
| | 2 | | 2 | |
| | a1+an | | 2a1+nr−r | |
Sn= |
| *n= |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
| | 2a1+2nr−r | | 2a1+nr−r | |
P=3*[ |
| *2n− |
| *n]= |
| | 2 | | 2 | |
| | 4a1+4nr−2r−2a1−nr+r | | 2a1+3nr−r | |
=3n* |
| =3n* |
| =L |
| | 2 | | 2 | |
19 kwi 21:26
Jack: Tobie tez dziekuje Milu
19 kwi 21:32
Mila:
19 kwi 21:36
Jack: czy twierdzenie Ptolemeusza moze sie przydac na maturze?
w takim razie czy trzeba je udowodnic?
19 kwi 22:44
Saizou :
szczerze, korzystałem raz w życiu z tw. Ptolemeusza

i to nie na maturze
19 kwi 22:46
Jack: 
ale ogolnie pytam : D
PS. korzystales moze kiedys z tw. Picka?
19 kwi 22:58
Metis: Nie kombinuj
19 kwi 23:01
bezendu:
Ja nie korzystałem np z tw Picka, ale z tw Ptolemusza raz korzystałem i to na tym forum
19 kwi 23:02
Kacper:
Nie potrzeba dowodu przeprowadzać
19 kwi 23:09
Jack: oki
19 kwi 23:10