prawdopodobieństwo
***: W urnie jest 10 kul białych i 20 czarnych. Losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że druga z wylosowanych kul będzie biała.
Ω−zbiór zdarzeń elementarnych to zbiór 2−elementowych wariacji bez powtórzeń ze zbioru 30
elementowego.
n=V230=30!/28!=870
A− zdarzenie polegające na tym że druga z wylosowanych kul będzie biała
i co dalej to są wariacje kombinacje czy co? Proszę o pomoc
19 kwi 20:35
Jerzy:
|Ω| = 30*29
|A| = 10*9 + 20*10
19 kwi 20:40
Pataloteles: A dlaczego tak A?
19 kwi 21:02
Jerzy:
Zdarzenia sprzyjające to: BB lub CB
19 kwi 21:04
***: Powielam pytanie. No omega wiadomo bo mam zrobioną a te A skąd się wzięło tak? To jest wariacja
bez powtórzeń czy z powtorzeniami a może kombinacja proszę i pomoc błagam
19 kwi 21:06
Jerzy:
BB − wyciągasz jedną z 10 i jedną z 9
CB − jedną z 20 i jedną z 10
19 kwi 21:11
***: Ok już rozumiem to są wariacje bez powtórzeń i dalej tak jak ty dzięki wielkie
19 kwi 21:15
Jerzy:
BB ...możesz policzyć jako kombinację dwuelementową, ale musisz spermutować,
| | | |
bo kolejność jest istotna: | *2 |
| | |
19 kwi 21:18