19 kwi 19:45
Eta:
Hej
Metis jasne,że pomogę

podam wskazówki ( bo nie chce mi się rysować
1/ oznacz kąty : <A=2α , <B=2β , <C=2γ
oraz < BAP=α , < PBA=β, < DCR=γ
2/ w trójkącie BPA <BPA=180−(α+β) i w ΔCSB <CSB=180−(β+γ)
3/ to w czworokącie PQRS <SPQ=<BPA
oraz <SRQ= α+β ( z warunku wpisania PQRS w okrąg
analogicznie .... <PQR= β+γ
4/ teraz w trójkątach DCR i ADQ
<CDR= 180−(α+β+γ) i <ADQ =180−(α+β+γ)
co oznacza ,że DR jest dwusieczną kąta CDA
c.n.w
19 kwi 21:24
Metis: Będę pytał w razie wątpliwości

Dziękuję
19 kwi 21:27
Benny: Tak się zastanawiam czy coś podobnego nie było na mojej maturze.
19 kwi 21:39
Metis: Było
19 kwi 21:40
Kacper:
To jest to samo zadanie, tylko zamienili tezę z założeniami.
19 kwi 22:03
Mariusz:
1. W ostrosłupie prawidłowym prostokątnym dana jest przekątna podstawy
(tutaj możecie sobie wymyślić wartość bo ja przez prawie 16 lat zapomniałem dokładnej wartości)
| | π | |
oraz kąt nachylenia ściany do podstawy α= |
| |
| | 3 | |
Oblicz pole powierzchni i objętość tego ostrosłupa
2. Mając dany jeden pierwiastek równania trzeciego stopnia
(pierwiastek i równanie możecie sobie wymyślić)
znajdź pozostałe pierwiastki
3. Podaj własności funkcji cosinus
19 kwi 22:16
Metis: Mariusz załóż nowy post...
19 kwi 22:16
Mariusz: *czworokątnym
19 kwi 22:17
Mariusz:
Beniowi zebrało się na wspominki to chciałem się pochwalić jakie ja
mniej więcej miałem zadania na maturze (niestety pamiętam tylko z ustnej)
19 kwi 22:19
Metis: Rozumiem
19 kwi 22:21
Benny: Ustna matura z matematyki? Coś jak egzaminy ustne na studiach?
19 kwi 22:21
Metis: Do IV letniego liceum kiedyś też były ustne

Profesor opowiadał, jak na jednym z nich poproszono ucznia by narysował sześcian i coś
obliczył.
Pomylił się i narysował czworościan, a gdy zwrócili mu uwagę, że narysował czworościan
powiedział " o kur... "
19 kwi 22:25
Mariusz:
Ja akurat natrafiłem na taki rok w którym nie musiałem zdawać matematyki
ale ją wybrałem
Obowiązkiem był polski i jeden język obcy
( Język obcy można było wybrać ale ja chodziłem do kiepskiego liceum i praktycznie
nie miałem wyboru)
19 kwi 22:25
Mariusz:
Benny dostawałeś karteczkę z trzema zadaniami następnie miałeś ok 15 min
na przygotowanie i odpowiadałeś na zadania bądź komentowałeś rozwiązanie
19 kwi 22:39
Eta:
Takich jak
Mariusz ..."maglowałam" na ustnym

( a może nawet
Mariusza ?
19 kwi 22:43
Benny: Jak na egzaminie ustnym z logiki.
19 kwi 22:43
Benny: Eta siała terror
19 kwi 22:47
Mariusz:
Nie jedna z kobiet która była na mojej ustnej skończy w tym roku 75 lat
i raczej z sieci nie korzysta a poza tym jest moją sąsiadką
Jak masz na imię Eta ?
19 kwi 22:47
Eta:
19 kwi 22:48
Mariusz:
Niedługo potem jak zdałem maturę ta nauczycielka przeszła na emeryturę
a liceum przekształcili w szkołę muzyczną
19 kwi 22:52
Eta:
No to miałeś "szczęście"
19 kwi 22:53
Mariusz:
1
Z Pitagorasa długość podstawy
Z trygonometrii wysokości (ściany i ostrosłupa)
2.
Schemat Hornera , wyróżnik i pierwiastki
3.
| | π | | π | |
Funkcja parzysta, okresowa (okres 2π), dodatnia na przedziałach (− |
| +2kπ, |
| +2kπ) |
| | 2 | | 2 | |
Rosnąca gdy sinus ujemny (π,2π),malejąca gdy sinus dodatni (0,π)
Asymptot brak , zbiór wartości <−1,1>
| | π | |
Miejsca zerowe |
| +kπ k∊ℤ |
| | 2 | |
Dziedzina ℛ
Funkcja ciągła na całej dziedzinie
19 kwi 23:09