stereometria
Metis:

Stereometria
Podstawa ostrosłupa ABCDS jest czworokąt ABCD. Przekątna AC tego czworokąta ma długość
10
√3,a ∡ADC ma miare 120
o.. Każda krawędź boczna tego ostrosłupa ma tę samą długość 26.
Oblicz odległość środka wysokości tego ostrosłupa od krawędzi AS.
Rozwiązanie
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa ABCDS są równe i wynoszą 26 , to ostrosłup jest
prosty i spodek wysokości tego ostrosłupa O jest środkiem okręgu opisanego na czworokącie
ABCD.
Jeśli ∡ADC=120
o , to na podstawie tw. o okręgu opisanym na czworokącie,
∡ABC=180
o−∡ADC = 60
o
Okrąg opisany na tym czworokącie jest także okręgiem opisanym na trójkątach ΔACD oraz ΔABC,
zatem promień R takiego okręgu wyrazić możemy wzorem( w oparciu o ΔABC):
| | |AC| | | |AC| | |
2R= |
| ⇔ 2R= |
| |
| | sin∡ABC | | sin60o | |
| | √3 | |
Wstawiając podane wartości |AC|=10√3 i sin60o= |
| , otrzymuję: |
| | 2 | |
R=10
Na podstawie twierdzenia Pitagorasa w prostokątnym ΔAOS:
R
2+H
2=|AS|
2, stąd
H
2=576 i ostatecznie
H=24
I teraz mam problem z policzeniem odcinka x.
| | 1 | |
Na początku miałem pomysł, aby skorzystać z trójkątów podobnych i napisać x2= |
| H2 , ale |
| | 4 | |
ten odcinek dzieli Nam |AS| na pewne odcinki, a nie H.
Nie wiem na co mogę się powołać by obliczyć szukany odcinek.
19 kwi 19:17
Metis:
19 kwi 19:19
Kacper:
Zrobiłeś 90% i zostało tylko podstawić
19 kwi 19:23
Metis: Cześć
Kacper 
Do czego podstawić?

Nie wiem w jakim stosunku x dzieli |AS|
19 kwi 19:24
Metis: Przecież to można z pola...
19 kwi 19:29
Metis: H*R / 2=P= 26*x/ 2
19 kwi 19:29
Metis: I załatwione
19 kwi 19:31
Marchin: Nic nie jest załatwione wyobraź sobie że ten mały trójkąt to element układanki w myślach
wyciągasz go i wkładasz ponownie tym razem by pokryły się kąty proste. I potem lecisz z
podobieństwa trójkątów.
19 kwi 19:52
Metis: ...załatwione
19 kwi 19:53
19 kwi 20:04
Metis: Milu polem wychodzi mi inaczej.
Wiemy, że pole trójkąta prostokątnego to (R*H)/2 = 120
oraz
(|AS|*x)/2=P , więc
Z twojej proporcji:
x/12= 10/26
26x=120 ....
19 kwi 20:20
Marchin: x to nie jest wysokość w trójkącie AOS
19 kwi 20:25
Mila:
Właśnie.
19 kwi 20:29
Metis: Racja, nie zauwazyłem − przecież nie wychodzi z wierzchołka...
Dziękuje
19 kwi 20:38
Mila:
19 kwi 20:46