wykładnicza w potędze
maturzysta: Zadanko z wykładniczej...
20 * 4x−1 + √24x = 6
20 * (22)x−1 + (20.5)4x = 6
20 * 22x−2 + 22x = 6
20 * 22x * 2−2 + 22x = 6
20 * 4x * 4−1 + 4x = 6
20 * 4x * (4−1 + 1) = 6
20 * 4x * 1.25 = 6
25 * 4x = 6
....
Powinno wyjść x=0, potrafi ktoś wskazać błąd w obliczeniach?
19 kwi 18:44
===:
przed nawias nie wyciągasz 20*4
x a chyba 4
x 
?
19 kwi 18:56
Janek191:
5*4
x + 4
x = 6
6*4
x = 6 / : 6
4
x = 1
x = 0
====
19 kwi 19:00
maturzysta: 20 jest na początku wyrażenia i raczej tam zostaje, więc z tej strony wydaje mi się że jest
poprawnie.
19 kwi 19:01
maturzysta: Janek znowu mnie uratował, dziękuję za rozpisanie.
19 kwi 19:01
maturzysta: Tylko zastanawia mnie czemu nie wychodziło moim sposobem.
19 kwi 19:02
===:
... oj
maturzysta maturzysta

Przekształcenia algebraiczne powtórzyć i to porządnie ... a nie "wydaje mi się"
19 kwi 21:49