pochodna 1 i 2
Mia: | | x | |
pochodna 1 i 2 funkcji f(x)= |
| |
| | x−1 | |
1 pochodna
| x' (x−1)+x(x−1)' | | 2x−1 | |
| = |
| |
| (x−1)2 | | (x−1)2 | |
dobrze obliczyłam pierwszą? i jak obliczyć drugą pochodną?
19 kwi 18:39
zef: Pierwsza pochodna dobrze drugą liczysz
19 kwi 18:41
Mia: | 2(x−1)2 + (2x+1)*1*2(x−1) | | 6x2+2x | |
| = |
| |
| (x−1)4 | | (x−1)4 | |
mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
19 kwi 19:10
Jerzy: Złe znaki w liczniku
19 kwi 19:16
ICSP: | | x | | x − 1 + 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
19 kwi 19:18
Mia: to już nie wiem jak ma być
19 kwi 19:22
Mia: to ta pierwsza pochodna źle też?
19 kwi 19:24
ICSP: źle.
19 kwi 19:27
zef: A racja nawet nie zauważyłem tego znaku masz wzór:
Ty zamiast tego minusa wstawiłaś plus.
19 kwi 19:29
Mia: a no tak, pomyliłam się, dzięki
19 kwi 19:34
Mariusz:
| | 1 | | (−1)n n! | |
f(n)( |
| )= |
| |
| | x−1 | | (x−1)n+1 | |
g
0(x)=x
g
1(x)=1
g
(n)(x)=0 n>1
| | | (−1)k k! | |
∑ |
| gn−k(x) |
| | (x−1)k+1 | |
| 1 | | 1 | | 2 | |
| (0)−2 |
| (1)+1 |
| (x) |
| (x−1) | | (x−1)2 | | (x−1)3 | |
19 kwi 19:36
Mia: | | −2x−2 | |
a jak ta druga pochodna wyszła? mi wychodzi |
| |
| | (x−1)4 | |
19 kwi 19:38
ICSP: Wycignij −2 przed nawias i skróc.
19 kwi 19:38
Mariusz:
ICSP już ci policzył tę pochodną , ale z tego wzorku łatwo policzysz
n. pochodną niektórych funkcji
19 kwi 19:43
Mia: okej, dzieki
19 kwi 19:44
Mia: a jeszcze mam pytanie jak sprawdzić czy ta funkcja jest parzysta czy nie
19 kwi 19:44
Mia: ?
19 kwi 19:53
19 kwi 20:08
Mia: a nie
19 kwi 20:09
Mia: ?
19 kwi 20:11
Mia: wie ktoś?
19 kwi 20:13
Mia: .
19 kwi 20:17
ICSP: | | x | |
f(x) = |
| nie jest ani parzysta ani nieparzysta. |
| | x − 1 | |
19 kwi 20:17
Mia: może być tak w ogóle?
19 kwi 20:32
Jerzy:
Może
19 kwi 20:42
Mia: okej
19 kwi 20:48
Mia: a jak obliczyć asymptotę poziomą?
| | x | |
x−>plus minus nieskończoność f(x)= |
| = |
| | x−1 | |
19 kwi 21:16
Mia: .
19 kwi 22:52
Mia: a asymptota pionowa obustronna to x=1

?
19 kwi 22:53
Mia: asymptoty ukośnej niema?
19 kwi 22:53
Jerzy:
Ma jeszcze poziomą
19 kwi 22:57
Mia: .
19 kwi 22:59
Mia: ale jak to dalej obliczyć tą poziomą?
i czy ma ukośną?
a pionowa obustronna to x=1
19 kwi 23:00
Jerzy:
Liczysz granice w +/− ∞
ukośnej nie ma
19 kwi 23:02
Mia: | | x2(1x) | |
pozioma lim w plus minus nieskonczonosc = |
| =1 |
| | x2(1x−1x2) | |
asymptota pozioma y=1 dobrze?
a pionowa to x=1 obustronna?
19 kwi 23:09
Mia: ?
19 kwi 23:15
Mia: .
19 kwi 23:16
Mia: i czy ta funkcja ma ekstrema lokalne? Bo pochodna musi być przyrównana do 0, w tym przypadku
| | −1 | |
pochodna to |
| = 0 czyli niema ekstremum? |
| | (x−1)2 | |
19 kwi 23:20
Mia: wie ktoś?
19 kwi 23:49
Metis: Warunkiem koniecznym istnienia ekstremum funkcji jest zerowanie się pochodnej tej funkcji.
W tym przypadku pochodna nigdy się nie zeruje− wniosek : brak ekstremum.
19 kwi 23:57
jc: Wtrącę się.
Teraz dużo łatwiej różniczkować.
Wiesz jak wygląda wykres y=1/x? Wykres naszej funkcji wygląda tak samo,
tylko jest przesunięty o 1 w górę i o 1 w prawo.
19 kwi 23:58
Mia: tak, czyli po prostu nie będzie ekstremum, w takim razie
asymptota pionowa i pozioma tak ma być? x=1 ponowa, y=1 pozioma?
20 kwi 00:03
jc: Tak, jak piszesz
20 kwi 00:06
Mia: i x=1 to będzie obustronna, tak?
a jeszcze wracając do tamtego− funkcja niema ekstremum czyli nie można wyznaczyć przedziałów
monotoniczności?
20 kwi 00:08
Mia: .
20 kwi 00:14
jc: Dlaczego nie można? funkcja na każdym z przedziałów: (−∞, 1), (1,∞) jest malejąca,
ale na całej dziedzinie nie jest monotoniczna.
20 kwi 00:17
Mia: a tak, pomyliło mi się a jak to zapisać?
20 kwi 00:21
Mia: .
20 kwi 00:58
Mia: ?
20 kwi 01:23
Mia: a jak zrobić tabelę zmienności funkcji? co zapisać w rubrykach? jakie przedziały?
20 kwi 01:24
Mia: | | 2 | |
i jeśli chodzi o drugą pochodną |
| funkcja niema punktów przegięcia  |
| | (x−1)3 | |
20 kwi 01:35
Jerzy:
Nie ma
20 kwi 08:07