wytłumaczy ktoś
melll: wiedząc ,że tg a=2 oblicz wartość
a)sin2a−cos2a=
b) 2sinacosa=
19 kwi 18:30
5-latek :

albo wzory
| | 1 | | 1 | | √5 | |
cosα= |
| = |
| = |
| |
| | √1+tg2α | | √5 | | 5 | |
r=
√x2+y2
19 kwi 18:38
melll: wtf ciemna magia
19 kwi 18:41
5-latek : Wzorow moesz nie umiec
ale definicje tangensa cosinusa i sinusa to tak
19 kwi 18:50
5-latek :

Narysuje jeszcze raz rysunek
r− to promien wodzący i r=
√x2+y2
| | 2 | |
tgα=2= |
| czyli y=2 i x=1 |
| | 1 | |
Definicje sinusa α i cosinusa α doczytaj sobie
19 kwi 18:58