prawdopodob
leo: z liczb od 1 do 100 wylosowano jedna liczbe, prawdopodobienstwo, ze jest to liczba podzielna
przez 3, pod warunkiem, ze wylosowano liczbe parzysta jest rowne: ?
Probowalem, liczyc tak, ze wylosowana liczba jest podzielna przez 3 i jest parzysta czyli jest
to ciag a1=6 , an=96 n=16, ale niestety ...
19 kwi 18:20
zef: Hmm co niestety, według mnie pomysł dobry
19 kwi 18:21
Jerzy:
Musisz policzyć prawdopodobieństwo warunkowe
19 kwi 18:21
leo: aa, to chyba czas sie tego nauczyc na wlasna reke, bo matura za 2 tyg, a w szkole nauczycielka
chyba sie nie pali, zeby to przerobic
19 kwi 18:30
leo: mam pytanie jeszcze:
jak policzyc iloczynP(A) P(B) wiedzac,ze P(A)=2/3 P(B)=1/3 ?
19 kwi 18:32
leo: mam na mysli iloczyn P(A∩B) bo nie wiem czy to to samo co P(A)∩P(B)
19 kwi 18:33
leo: jest to wgl wykonalne przy podanych danych?
19 kwi 19:32
leo:
19 kwi 21:28
Mila:
Z liczb od 1 do 100 wylosowano jedna liczbę, prawdopodobieństwo, że jest to liczba podzielna
przez 3,
pod warunkiem, że wylosowano liczbę parzysta jest równe?
Z={1,2,3,4,...100}
A−wylosowano liczbę podzielną przez 3
B− wylosowano liczbę parzystą
|B|=50
A∩B={x: x− parzysta i x podzielna przez 3}={x: x=6k, k∊N
+ i x∊Z}
|A∩B|=16
19 kwi 22:14
Mila:
To drugie to zadanie otwarte czy zamknięte?
19 kwi 22:33
leo: to moje wlasne pytanie
19 kwi 22:37
leo: zaczynam prawdopodobienstwo warunkowe i pojawiaja sie tam dzialania na zbiorach, aczkolwiek
najbardziej intryguje mnie jak wyznaczyc iloczyn
19 kwi 22:38
Mila:
Mało precyzyjne pytanie, coś trzeba wiedzieć o zdarzeniach A i B
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)
P(A∪B)≤1
Wynika, że P(A∩B)=0
19 kwi 23:22