Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
Marek: Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
a) f(x)=|1−tgx| −2
Dziedzina:
0≠1−tgx − 2 lub 0≠−1+tgx −2
tgx≠−1 tgx≠3
tgx≠tg(−π4) sprzeczne?
x≠−π4 + Kπ
Zbiór wartości: nie wiem
19 kwi 18:14
Jerzy:
a dlaczego takie założenia co do dziedziny ?
19 kwi 18:17
Marek: No tak toż to miejsca zerowe

Dziedziną będzie kiedy tgx −1 ≠ 0
tgx ≠ 1
x≠
π2 +kπ
19 kwi 18:22
Jerzy:
Dziedzina dobra , ale jej uzasadnienie nie ...
Dziedziną są wszystkie te x , dla których istnieje tgx
19 kwi 18:23
Marek: D = R \ {π2+kπ}
Jakieś sugestie co do zbioru wartości f(D)?
19 kwi 18:28
Marek: Znaczy widzę to że gdy |1−tgx| = 0 to wartością będzie −2 i będzie to najmniejsza możliwa
wartość natomiast gdy
|1−tgx| ≠ 0 to wartość będzie większa od −2 tylko jak to zapisać z sensem
19 kwi 18:33