wykaż że
matmmm: Wykaż, że liczba 6100−2*699+10*698 jest podzielna przez 17
19 kwi 17:57
zef: 698(36−12+10)
698(2*17)
19 kwi 18:01
Janek191:
698*( 36 − 2*6 + 10) = 34*698 = 17*2*698 − liczba podzielna przez 17
19 kwi 18:01
matmmm: Dziękuję, a jeśli na maturze tak zrobie i napisze, że to już jest podzielne przez 17 to będzie
w porządku? czy jeszcze coś dopisywać?
19 kwi 18:14
zef: Mając postać 17*2*698 napisz tak
k=2*698
17k
To wystarczy na pewno
19 kwi 18:15
matmmm: oooo dziękuję bardzo!
19 kwi 18:17