Poprosze o rozwiazanie, zatrzymałam sie na wytyczaniu x i ruszyc dalej nie mogę.
zuzm_homeschooling: funkcji f (x)=x3+2, aby styczna ta odcinała z drugiej ćwiartki układu współrzędnych
trójkąt o polu 8/3 i aby pierwsza współrzędna punktu stycznosci byla liczbą całkowitą ujemną?
19 kwi 17:54
zuzm_homeschooling: W ktorym punkcjie nalezy przyłożyć styczna do wykresu funkcji f(x)=x3+2..itd.
19 kwi 17:55
Janek191:

f (x) = x
3 + 2
f'(x) = 3 x
2
A =(− 2, 0) B = ( 0, b)
Pole Δ
y = a x + b
0 = −2 a + b ⇒ 2 a = b ⇒ a = 0,5 b
| | 4 | | 8 | |
x3 + 2 = |
| x + |
| / * 3 |
| | 3 | | 3 | |
3 x
3 + 6 = 4 x + 8
3 x
3 − 4 x − 2 = 0
19 kwi 18:38
Janek191:
Jest źle.
Źle zrozumiałem treść zadania.
19 kwi 18:41
Janek191:

f '( x) = 3 x
2
f '(−1) = 3
f(−1) = 1
y = a x + b
y = 3 x + b S = ( − 1, 1)
1 = − 3 + b ⇒ b = 4
y = 3 x + 4
S = ( − 1, 1)
=========
| | 4 | |
Spr. 3 x + 4 = 0 ⇔ x = − |
| |
| | 3 | |
Dla x = 0 jest y = 4
Pole Δ
19 kwi 18:55