rozwiąż rownanie
matematyka : 2cos3 x − cos2x = 2 cosx − 1 rozwiąż równanie
19 kwi 17:48
Jerzy:
podstaw: t = cosx ( I tI ≤ 1 )... i masz równanie: 2t3 − t2 − 2t + 1 = 0
19 kwi 17:50
matematyka : O kurcze faktycznie. Dzięki
19 kwi 17:51
5-latek : 2cos3x−cos2x−2cosx+1=0
cos2x(2cosx−1)−1(2cosx−1)=0
(2cosx−1)(cos2x−1)=0
2cosx−1=0 lub cos2x−1=0
teraz TY
19 kwi 17:52
Jerzy:
⇔ (2t − 1)(t2 − 1) = 0
19 kwi 17:52
Oopp: cos2 x(2cosx−1)−(2cosx−1)=0
(cos2x−1)(2cosx−1)=0
(cosx−1)(cosx+1)(2cosx−1)=0
Każde wyrażenie w nawiasie przyrownujesz oddzielnie do 0 i wyliczasz x.
19 kwi 17:53
Janek191:
cos2x*( 2 cos x − 1) = 2 cos x − 1
(2 cosx − 1)*( cos2 x − 1) = 0
(2 cos x − 1)*( cos x −1)*(cos x + 1) = 0
19 kwi 17:53
5-latek :
19 kwi 17:53