równanie z wartością bezwzględną
xyz : Rozwiaż równanie
|2x+2|+3x=|x|+2
Proszę o pomoc
19 kwi 17:36
Jerzy:
Rozwiązuj w przedziałach
19 kwi 17:37
zef: Na przedziały (będą 3)
a=|2x+2|
b=|x|
1. a≥0
b≥0
2. a<0
b<0
3. a≥0
b<0
4. a<0
b≥0
jeden przedział odpadnie od razu.
19 kwi 17:38
xyz : 2. odpadnie
19 kwi 17:40
5-latek : Bardzo watpie zeby tom zrozumial/la co napisales
jesli nie potrafi rozwaizac w przezialach i prosi o pomoc
19 kwi 17:40
xyz : Spoko wiem jak rozwiązać w przedziałach tylko mi nie wychodzi
19 kwi 17:42
zef: Zapisz obliczenia, sprawdzimy
19 kwi 17:42
5-latek : No to pisz swoje obliczenia tutaj
19 kwi 17:43
xyz : 1. dla 2x+2≥0 i x≥0
2x+2+3x=x+2
x=0
Dla 2x+2≥0 i x<0
x=0
Dla 2x+2 <0 x≥0
0=0
19 kwi 17:50
xyz : A dobra już wiem w 3 mam błąd powinno wyjść 0=4 czyli sprzeczność i zbiór pusty
19 kwi 17:52