Udowodnij nierówność
Andrew: a4+b4+2c2⩾4abc , a⩾0, b⩾0, c⩾0
19 kwi 17:34
Ewka: | (a4 +b4) | |
| ≥ √a4*b4 ⇒ a4 +b4 ≥ 2a2b2 |
| 2 | |
| (2a2b2 +2c2) | |
| ≥ √2a2b2*2c2 ⇒ 2a2b2 + 2c2≥ 4abc |
| 2 | |
ckd (bo z pierwszego piszesz komentarz że a
4+b
4≥ 2a
2*2b
2)
to wszystko się robi z tego że średnia arytmetyczna ≥ średnia geometryczna
19 kwi 19:15
jc: Można w jednym kroku:
| a4 + b4 + c2 + c2 | |
| ≥ [a4 * b4 * c2 *c2 ]1/4 = |abc| ≥ abc |
| 4 | |
Założenie a,b,c,d ≥ 0 nie jest potrzebne.
19 kwi 19:22
olekturbo: Jak to zrobic bez nierownosci miedzy srednimi
19 kwi 19:24
ICSP: Opierajac się dwukrotnie na nierówność x2 + y2 ≥ 2xy
Najpierw dla x= a2 , b2 a potem dla x = ab , y = c
19 kwi 19:41
jc: ICSP Tak właśnie się dowodzi nierówności pomiędzy średnimi dla n=4.
a,b,c,d ≥0
Mnożymy stronami i jeszcze raz korzystamy z nierówności dla n=2
| | a+b | | c+d | | a+b+c+d | |
abcd ≤( |
| |
| )2 ≤ ( |
| )4 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
A potem dla n=8, 16, 32, ...
19 kwi 19:51
ICSP: Wiem

Kolega chciał alternatywną wersję dowodu, wiec tylko rzuciłem pomysłem
19 kwi 20:03
Andrew: Dziękuje.
20 kwi 14:43