zadanie z parametrem
krystianw: Witam,
Chcialbym Was poprosic o pomoc w nakierowaniu na rozwiazanie ponizszego zadania
Pytanie brzmi: kiedy (dla jakich m w zbiorze liczb rzeczywistych) rozwiazaniem nierownosci
ponizej jest caly zbior R.
(m2+m−6)/(m2−1)x2 + (m+1)x − (m2−1)(m+3) > 0
Warunek ze delta < 0 jest dla mnie jasny i z tego wychodzi mi zbior rozwiazan m ∊ (−7,1)
Czy drugi warunek musi byc na to, ze cale wyrazeine przy x2 ma byc dodatnie?
W sensie cala parabola nad OX i jednoczesnie jej ramiona musza byc skierowane w gore?
Z tego drugiego warunku dostaje 3 wyniki
(2, ∞)
(−1, 1)
(−∞, −3)
W połączeniu z wcześniejszym daje to zbior (−7,−3) ∪ (−1,1). Czy takie rozumowanie jest
poprawne?
19 kwi 17:27
Jerzy:
Tak , warunek: a > 0 jest niezbędny
Dodatkowo sprawdź , co się dzieje, gdy: m2 + m − 6 = 0
19 kwi 17:34
krystianw: Dziękuję za odpowiedź.
Czy sprawdzenie powinno polegac na rozwazeniu m = −3 i m = 2?
Wiem, ze m = −3 wypada z dziedziny, ale dla m = 2 nie wiem jak to skomentowac:
3x − 3/5 > 0
3x > 3/5
x > 1/5
Wystarczy odrzucenie rozwiazania ze wzgledu na fakt, ze nie kazdy x to spelnia?
W efekcie przypadek liniowy "nie dostarcza" nowych rozwiazan?
19 kwi 18:05
Jerzy:
Tak...dla m = 2 równanie jest spełnione tylko dla niektórych x ( nie dla wszystkich),
a więc nie spełnia warunków zadania
19 kwi 18:10
krystianw: Uprzejmie dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.
19 kwi 18:17