Naszkicuj w tym samym układzie wspólrzędnych wykresy funkcji.
Blocked: 1. f (x)=|x|+|x−3|−7
2. g (x)=|x−4|−|x−2|
19 kwi 17:00
Jerzy:
Szkicujesz w przedziałach:
1) (−∞,0) [0,3] (3,+∞)
19 kwi 17:02
5-latek :

f(x) czarny
g(x) czerwony
19 kwi 17:03
Jerzy:
2) (−∞,2) [2,4] (4,+∞)
19 kwi 17:03
Blocked: A mógłbyś wytłumaczyć jak to zrobiłeś?
19 kwi 17:07
Jerzy:
Użył edytora rysunku funkcji, a Ty zrób to , co Ci napisałem
19 kwi 17:08
Blocked: Czyli co?
19 kwi 17:09
Jerzy:
dla x ∊ (−∞,0) mamy: f(x) = − x − x + 3 − 7 = −2x − 4
19 kwi 17:12
5-latek : Powaznie ?
TO narysowalem tutaj w tym edytorze
Ale zeby nie mowl z esobie stoje zarty to wezmy np g(x)=|x−4|−|x−2|
Jerzy napisal przedzialy wiec
x∊(−∞,2)
|x−4|= −(x−4)=4−x
|x−2|=−(x−2)=2−x
w tym przedziale funkcja ma postac
g(x)= 4−x−(2−x)= 4−x+x−2=2 (czyli stala zobacz z etak jest na czerwonym wykresie
Rob teraz pozostale przedzialy
19 kwi 17:14