Zadanie z równoległobokiem
typ: Udowodnij, że objętość równoległościanu zbudowanego na przekątnych ścian danego
równoległościanu jest równa podwojonej objętości danego równoległościanu.
Pomoże ktoś? Byłbym wdzięczny za pomoc.
19 kwi 15:47
jc:
|a,b,c| oznacza wyznacznik macierzy zbudowanej z wektorów a, b, c
objętość równoległościanu = moduł z wyznacznika
|a+b, b+c, c+a| = 2 |a, b, c|
19 kwi 15:59
typ: Dziękuję za pomoc, lecz nie wiem jak przekształcić w sposób logiczny wyznacznik drugiego
równoległościanu tak, żeby otrzymać podwojoną objętość pierwszego. Kiedy obliczam iloczyn
mieszany z trzech sum wektorów dostaję skrajnie skomplikowaną równość do uproszczenia.
22 kwi 19:12
g:
Można iloczynem mieszanym wektorów. Wyobraź sobie trzy krawędzie wychodzące z jednego
wierzchołka jako wektory a, b, c. Objętość równoległościanu to |(a x b)*c| (kolejność
dowolna).
Przekątne to (a+b), (b+c), (c+a). Wstaw przekątne do wzoru i wyjdzie.
22 kwi 21:20
g: A, widzę że tak próbowałeś i że trudno. Wcale nie trudno − wiele składników sumy odpada, np.
odpadają (a x a)*b, (a x b)*b, itp. Zostaną tylko dwa typu (a x b)*c z tym, że a,b,c w
różnych
kolejnościach.
22 kwi 21:24
jc: Wyznacznik jest liniowy i antysymetryczny (jeśli dwie kolumny się powtórzą, to mamy zero)
|a+b, b+c, c+a| = |a,b+c,c+a| + |b,b+c,c+a| = |a,b,c| + |b,c,a| = 2|a,b,c|
22 kwi 21:56