Prawdopodobieństwo
aanka: Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia 6 oczek na kostce nr. 1,
jeśli wiadomo że suma liczby oczek na obu kostkach jest parzysta.
19 kwi 15:40
Jerzy:
Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe
19 kwi 15:45
aanka: Prawdopodobieństwo wyjdzie 0,5?
19 kwi 15:57
Jerzy:
Nie
19 kwi 16:11
maturzysta: Zdarzenia dla sumy oczek: { 1 i 1, 1 i 3, 1 i 5, 2 i 2, 2 i 4, 2 i 6, 3 i 1, 3 i 3, 3 i 5, 4 i
2, 4 i 4, 4 i 6, 5 i 1, 5 i 3, 5 i 5, 6 i 2, 6 i 4, 6 i 6 }
Jest ich 18 jesli dobrze policzyłem.
A − zdarzenie polegające na wyrzuceniu 6 oczek na pierwszej kostce
B − zdarzenie polegające na wyrzuceniu parzystej liczby oczek
Dla B mamy wypisane wyżej 18. Dla A wybieramy tylko te, gdzie w pierwszym rzucie padła szostka.
Mamy ich 3. Wiec Prawdopodobieństwo wyjdzie 3/18 = 1/6.
Pewny nie jestem, musiałby ktos potwierdzić.
19 kwi 16:21
aanka: Nie wiem co robię źle:
A−suma oczek jest parzysta
B−6 oczek na kostce nr. 1
|Ω|=36
A={(1,1),(2,2),(2,4),(2,6),(3,3),(4,2),(4,6),(4,4),(5,5),(6,2),(6,4),(6,6)}
|A|=12
B={(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|B|=6
A∩B=3
P(A|B)=(3\36)\(6\36)
19 kwi 16:23
aanka: Już wiem co źle zrobiłam dzięki jeśli to jest dobrze
19 kwi 16:24
maturzysta: Takie zadania rozwiązujemy w troszkę inny sposób. Mamy tu jeden warunek uzależniony od
drugiego. Polecam matemaks na youtube do prawdopodobieństwa warunkowego, zrozumiesz o co mi
chodzi.
19 kwi 16:25
Mila:
A− wyrzucono 6 oczek na pierwszej kostce
B−suma oczek na obu kostkach jest liczba parzystą
{1,3,5}, {2,4,6}
|B|=3
2+3
2=18
A∩B={6,2),(6,4),(6,6)}
| | |A∩B| | | 3 | | 1 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | |B| | | 18 | | 6 | |
19 kwi 16:39