Prosze o pomoc
Olaxxxx: Pole trójkąta ABC jest równe 40√2 a długość jego najkróteszego boku wynosi 10. Trójkąt A'B'C'
jest podobny do trójkąta ABC i jego pole jest równe 10√3. Długość najkróteszego boku
trójkata A'B'C' wynosi..?
19 kwi 15:27
Olaxxxx: Pomyłka, powinno być 40√3.
19 kwi 15:28
rkwadrat: skala k2= 40√3 / 10√3 =4 ⇒k=2
x−najkrótszy bok A'B'C'
10/x= 2/1 ⇒x=5
19 kwi 15:31
maturzysta: Podziel pola figur przez siebie. Wyjdzie ci 4. Stosunek pól do siebie równa sie k2. Wyciągnij
pierwiastek kwadratowy z tej liczby. Wyjdzie nam 2. Długość boku wynosiła 10, a że stosunek
jest 2:1 to wyjdzie nam 5.
19 kwi 15:33