równanie i nierówność
:(: 2 sin 2 x <
√3 w przedziale <0 ; 2π> Potrafi ktoś rozwiązać tą nierówność?
19 kwi 15:05
Metis: 2sin(2x)<
√3 / 2
Niech u=2x
Wykres rozwiąż przedział, wróc do podstawienia
19 kwi 15:22
rkwadrat:

2*2*sinx*cosx<
√3
4sinx*
√1−sin2x<
√3
16sin
2x(1−sin
2x)<3
16sin
2x−16sin
4x−3<0
sin
2x=t
−16t
2+16t−3<0
Δ=64
t
1=12
t
2=6
sin
x=12
sinx=2
√3
sinx=−2
√3
sin
x=6
sinx=
√6
sinx=−
√6
19 kwi 15:25
:(: Dzięki

!
19 kwi 15:34
Metis: Przecież to jest źle rozwiązane.
1) Z nierówności otrzymujesz równanie
2) Wprowadzasz jakieś pierwiastki z sin − po co( tego się unika), a jeśli już to gdzie
dziedzina?
3) Błędne wprowadzenie pomocniczej t − brak założenia.
19 kwi 15:39
Jerzy:
Stek głupot
19 kwi 15:57
Jerzy:
Kuriozalny jest wynik: sinx = +/− √6
19 kwi 15:58
Metis: Można? Można
19 kwi 16:00
Mila:

Np. tak:
2 sin 2 x <
√3 /:2
| | π | | 2π | |
0+2kπ<2x< |
| +2kπ lub |
| +2kπ<2x<2π+2kπ /:2 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
kπ<x< |
| +kπ lub |
| +kπ<x<π+kπ |
| | 6 | | 3 | |
19 kwi 16:47
:): jesteś wielka
19 kwi 17:04