równania
:): Cześć, czy mogę prosić o Waszą pomoc? Rozwiąż równania i nierówności:
a) |2x−3| <4
b) | |x+5| −7| =5
c) |x+3| +|1−x| =10
d) x3 − 2x2 − 9x + 18 <0
19 kwi 14:57
rkwadrat: 1) 2x−3<4 ∧ 2x−3>−4 ....x∊(−1/2 , 7/2)
19 kwi 15:05
Metis: 1)
−4<2x−3<4 / +3
−1<2x<7 / 2
1/2< x < 7/2
19 kwi 15:08
rkwadrat: 2) |x+5|−7=5 |x+5|−7= −5
|x+5|=12, |x+5|=2
x+5=12, x+5=−12 x+5=2, x+5=−2
x=7 x=−17 x=−3 x=−7
19 kwi 15:09
rkwadrat:

d) (x−2)()x
2−9)<0
(x−2)(x−3)(x+3)<0
x∊(−
∞,−3)∪(2,3)
19 kwi 15:16
:): dziękuję
19 kwi 15:21
Metis: c) przedziały.
19 kwi 15:44
Kacper:
|x+3|+|1−x|=10
Suma odległości pewnej liczby od −3 i 1 jest równa 10.
Te liczby to: −6 i 4.
Odp. x∊{−6,4}
19 kwi 15:47
Metis:
19 kwi 15:49