zadania optymalizacyjne
rkwadrat: zadania optymalizacyjne
1. Trzy boki czworokąta mają długość 1 cm. Jaka powinna być długość czwartego boku i jaki
powinien być kształt czworokąta, żeby , aby jego pole było największe możliwe?
2. W półkole o promieniu R wpisać prostokąt o największym polu, którego dwa wierzchołki leżą na
półokręgu i dwa na średnicy.
19 kwi 14:56
rkwadrat: ktos cos?
19 kwi 15:34
rkwadrat: proszeee
19 kwi 22:09
Jack:

założenia :
x,y,R > 0
2x<2R −>> x<R
y<R
z Pitagorasa:
R
2 = x
2 + y
2
y =
√R2−x2 −>>kolejne założenie (R
2 − x
2 ≥ 0 −>>stąd x∊<−R;R>)
Pole prostokata = P = 2x * y = 2x *
√R2−x2 =
√4x2(R2−x2) =
√4x2R2 − 4x4
pole maxymalne funkcji f(x) = 4x
2R
2 − 4x
4 bedzie dla tego samego argumentu co dla P
f(x) = 4x
2R
2 − 4x
4
f ' (x) = 8xR
2 − 16x
3
8xR
2 − 16x
3 = 0 /// : 8
xR
2 − 2x
3 = 0
x(R
2 − 2x
2) = 0
x = 0 lub R
2 = 2x
2
rysujemy krzywa, przedzialy monotonicznosci, itd
| | R2 | |
widzimy ze f max dla x = √ |
| |
| | 2 | |
zatem
| | R2 | | R2 | |
Pole max = √4x2(R2−x2) =√4* |
| (R2− |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
| | R2 | |
= √2R2(R2− |
| ) = √2R4 − R4 = √R4 = R2 |
| | 2 | |
19 kwi 22:31
rkwadrat: dziekuje
20 kwi 19:45
rkwadrat: a 1 zad
22 kwi 17:12
Damian:

P
c= P
ABC + P
ACD
P = 1/2 * a *b*sin(kata miedzy a i b) sin
max dla kata 90 = 1
wiec jest to kwadrat o boku 1
22 kwi 17:32
jc: Damian, a co powiesz o trapezie o bokach 2, 1, 1, 1 ?
22 kwi 18:33
Damian: że niestety Pole ma > 1.
22 kwi 18:36
jc: Myślę, że opisany trapez ma najwększe pole = 3√3/4.
Jak to pokazać? Może trzeba spojrzeć na sześciokąty o bokach = 1?
22 kwi 18:45