gdzie jest błąd
fiz666: gdzie robię błąd?
Na trapezie ABCD można opisać okrąg. Jedna z jego podstaw jest dwa razy dłuższa od drugiej, a
przekątna dzieli kąt przy dłuższej podstawie na połowy. Oblicz długości boków trapezu wiedząc,
że jego ple jest równe 3√ 3−
Oznaczam jedną podstawe jako a, druga jako 2a, wysokość trapezu jako h,
Chcę uzależnić h od a
3
√3=h*(a + 2a)/2
6
√3=3ah
19 kwi 14:20
Eta:

i wszystko jasne
19 kwi 14:27
jc: Nie ma błedu
19 kwi 14:28
19 kwi 14:29
fiz666: czyli robię błąd, bo według tego co eta tutaj wyrysowała to wysokość trójkąta równobocznego to
a√3/2
19 kwi 14:31
fiz666: poooooooooooomocy :<<<<<<<
19 kwi 14:48
fiz666: podbijam
19 kwi 15:33
Metis: No i przecież taką wysokość masz w linku, który podałeś
19 kwi 15:41
fiz666: ale obliczona przeze mnie jest zła, a nie wiem dlaczego?
19 kwi 15:56
fiz666: up
19 kwi 17:17
fiz666: up
19 kwi 18:16
Fiz666: Up
20 kwi 19:11
ICSP: Wysokość uzależniasz z wzoru na pole trapezu a nie z wzoru na wysokośc w trójkacie równobocznym
w takim razie nic dziwnego, ze dostałeś zupełnie inne równanie. Łącząc to z wzorem poznanym w
gimnazjum:
Dostaniesz układ rrównań :
sąd łatwo wyliczyć :
a
2 = 4
a = 2
20 kwi 19:16