matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
imie:
Równanie
√
3
sinx+cosx=1−m ma rozwiązanie. Ile wynosi m?
19 kwi 13:59
ZKS:
π
Zauważ, że
√
3
sin(x) + cos(x) = 2sin(x +
).
6
19 kwi 14:00
imie:
dlaczego tak?
19 kwi 14:01
ZKS:
√
3
1
√
3
sin(x) + cos(x) = 2[
sin(x) +
cos(x)] =
2
2
π
π
π
2[sin(x)cos(
) + cos(x)sin(
)] = 2sin(x +
)
6
6
6
19 kwi 14:07