Rozwiąż równanie:
Ola: a) log3x−log3(x−5)=2
b) log(x−3)− log(2−x)= log(x2−4)
w przykładzie a) trójki przy logarytmach są w indeksie dolnym
19 kwi 13:58
Janek191:
log
3 x − log
3 ( x − 5) = 2; x − 5 > 0 ⇒ x > 5
więc
x = 9*( x − 5)
x = 9 x − 45
8 x = 45
x = 5,625
=======
19 kwi 14:05
Janek191:
x2 − 4 = (x −2)*(x + 2) > 0 ⇔ x ∊ (−∞, −2) ∪ ( 2, +∞)
x − 3 > 0 ⇒ x > 3
2 − x > 0 ⇒ − x > − 2 ⇒ x < 2
19 kwi 14:08
Janek191:
Czy nie ma pomyłki w treści zadania ?
19 kwi 14:08
Ola: nie ma, wszystko dobrze przepisałam, mam taki egzamin z różnic programowych i są logarytmy,
nierówności, sinusy... Dzięki za pomoc!
19 kwi 14:11
Janek191:
D = ( −
∞, −2) ∪ ( 3, +
∞)
log ( x −3) − log (2 − x) = log (x
2 − 4)
| | x −3 | |
log |
| = log (x2 − 4) |
| | 2 − x | |
| 3 − x | |
| =( x − 2)*( x + 2) / *( x −2) |
| x −2 | |
3 − x = (x −2)
2*( x + 2)
3 − x = ( x
2 − 4 x + 4)*( x + 2)
3 − x = x
3 − 4 x
2 + 4 x + 2 x
2 − 8 x + 8
x
3 −2 x
2 − 7 x + 5 = 0
19 kwi 14:20
123: Dziękuję
19 kwi 14:43