Kwadrat sumy/różnicy mniejszy od zera
Kamil: Czy:
−Kwadrat sumy może być ujemny
−Kwadrat różnicy może być ujemny
Nigdzie w internecie nie mogę znaleźć wzmianki na ten temat, proszę o wyjaśnienie
19 kwi 13:38
maturzysta: Zarówno kwadrat sumy jak i różnicy może być większy lub równy 0.
19 kwi 13:39
maturzysta: (a−b)2 ≥ 0
(a+b)2 ≥ 0
Zależność przydatna przy zadaniach na dowód.
19 kwi 13:40
Kamil: Lecz czy można dać na to jakikolwiek dowód?
19 kwi 13:41
Kamil: W jakiś sposób wyprowadzić właśnie tą zależnośc, potrzebne do zrozumienia zadania dowodowego
19 kwi 13:42
maturzysta: Pewnie jest, chociaż ogólnie przy zadaniach na dowód przy takiej postaci pisze sie wniosek
"kwadrat sumy /różnicy dwóch dowolnych liczb rzeczywistych jest zawsze większy lub równy 0".
Chodzi tu w tym momencie tylko o to, że dowolną liczbę jaką podniesiemy do potęgi drugiej
będzie zawsze dodatnia lub równa 0, jeśli rozpatrujemy też to, że zero też można podnieść do
kwadratu i otrzymamy 0.
19 kwi 13:44
maturzysta: a 2 ≥ 0
To cały dowód myślę.
19 kwi 13:46
Kamil: Tylko jeśli
(a+b)2 = a2 + 2ab + b2
(a−b)2 = a2 − 2ab + b2
To czy jest możliwość dobrania takiej pary liczb by
a2 + 2ab + b2 < 0
a2 − 2ab + b2 < 0
więc
a2 + b2 < −2ab
a2 + b2 < 2ab
19 kwi 13:50
jc: Oczywiście, że można udowodnić, że x2 ≥ 0.
Dla każdej liczby rzeczywistej x, zachodzi jedna z relacji: x >0, x=0, x <0.
Iloczyn liczb dodatnich jest dodatni. Dlatego jeśli x>0, to x2 > 0.
Oczywiście, jesli x = 0, to x2 =0.
Jeśli natomiast x<0, to 0 < −x, a wtedy 0 < (−x)2, ale (−x)2 = x2.
Zatem w każdym przypadku x2 ≥ 0.
19 kwi 13:52