Pomocy! :D
Olka: 1. Narysuj wykres funkcji g(x)=f(x−1)−2 gdzie f(x)=²/x.
a.) Wyznacz zbiór wartości i miejsce zerowe funkcji g.
b.) Podaj wzór funkcji g.
c.) Określ liczbę rozwiązań równania [g(x)]−p=0 w zależności od parametru p.
19 kwi 13:03
Janek191:
| | 2 | |
b ) g(x) = f( x − 1) − 2 = |
| − 2 |
| | x −1 | |
19 kwi 13:06
Janek191:
| | 2 | | 2*(x −1) | | − 2 x +4 | |
a) g(x) = |
| − |
| = |
| , x ≠ 1 |
| | x −1 | | x −1 | | x −1 | |
g(x) = 0 ⇔ x = 2 − miejsce zerowe
ZW
g = ( −
∞; − 2) ∪ ( − 2, +
∞)
19 kwi 13:09
Janek191:
19 kwi 13:11
Olka: Dziękuję

.
19 kwi 13:24
Janek191:
Jeszcze zostało Ci c)
19 kwi 13:36