rownania wykładnicze
maturzysta: 3x + 3x−1 − 24 = 0
Rozpisuje to sobie do:
3x + 3x : 31 = 24
A dalej nie wiem za bardzo jak połączyć te iksy w potędze przy dzieleniu.
19 kwi 12:51
ZKS:
Ile to jest
| | 1 | |
 + |
|  = ? |
| | 3 | |
19 kwi 12:52
maturzysta: 1,(3)
Potrafię to rozpisać gdy mamy mnożenie, a to dzielenie mi myli wszystko.
Dałbym np. 2 2/3 * 3x = 24 , ale pewny nie jestem.
19 kwi 12:58
19 kwi 12:58
19 kwi 12:59
19 kwi 13:01
karobert: t=3x
t+1t−24=0
19 kwi 13:01
karobert: Janek! Pomyliłeś się, sorki
19 kwi 13:03
karobert: teraz mnożysz obustronnie przez t i masz równanie kwadratowe względem zmiennej t
19 kwi 13:04
karobert: t2 + 1 − 24t = 0
19 kwi 13:05
ZKS:
karobert nie widzisz jaki jest zapis?
19 kwi 13:07
karobert: Δ=572
i tu jakieś szopki się chyba zaczynają
Maturzysta, dobrze przepisałeś zadanie?
19 kwi 13:07
karobert: sorki, to ja się pomyliłem
faktycznie x−1, a nie 1−x
sorki jeszcze raz
19 kwi 13:09
maturzysta: Można to zapisać jako logarytm i tyle wystarczy. Nie potrzebna tu konkretna liczba tylko jak
rozpisać.
19 kwi 13:10
ZKS:
Czego nie wiesz? Wszystko masz praktycznie policzone. Nie potrafisz rozwiązać równania
3x = 18? O to Ci chodzi?
19 kwi 13:11
maturzysta: Jak ktoś potrafi to poprosiłbym o rozpisanie tego. Przy mnożeniu wyrzucamy przed nawias i tyle,
a tutaj trzeba jakoś inaczej to potraktować.
19 kwi 13:12
Janek191:
3x = 18
log3 3x = log3 18
x = log3 18
19 kwi 13:14
maturzysta: Janek, ty spójrz na to co ja napisałem w drugim poście. Chodzi o tamtą cześć zapisu a nie tą co
teraz wysłałeś, bo takie rzeczy to ogarniam.
19 kwi 13:15
ZKS:
Nikt Twojego myślenia nie rozumie, napisz jeszcze raz powoli i dokładnie o co się rozchodzi.
19 kwi 13:22
Janek191:
3
x + 3
x −1 − 24 = 0
3
x + 3
−1*3
x = 24
3
x = 18 itd.
19 kwi 13:26
maturzysta: Napisałem w drugim poście, od tamtego momentu działamy dalej, bo jak koledzy wyżej napisali
skrótami to ja niczego nie zrozumiem.
Dla przykładu podobne z mnożeniem:
3x + 3x * 31 = 24
3x ( 1 + 31 ) = 24
3x * 4 = 24 // :4
3x = 6
itd....
Teraz takie samo rozpisanie tylko dla dzielenia mnie interesuje od drugiego mojego posta w tym
wątku.
19 kwi 13:30
maturzysta: Janek rozpisał właśnie, dziękuję ci ślicznie.
19 kwi 13:30