W trapezie równoramiennym...
Sylwia: W trapezie równoramiennym ABCD dane są: AB=12, CD=6, AD=BC=5.
Przekątne trapezu przecinają się w punkcie S. Oblicz pole trójkąta ABS.
19 kwi 11:54
===:
... zrób rysunek ... przypomnij sobie Taleska i PiecięGorasa ... i wszystko będzie jasne
19 kwi 11:57
Sylwia:

Na tym utknęłam..
19 kwi 12:01
===:
To PieciaGoras ... a Talesek


...jaka jest wysokość trójkąta ABS opuszczona z S na AB
19 kwi 12:08
Sylwia:

| | 4 | | 3 | |
chodzi o to, że |
| = |
| ? |
| | 6 | | se | |
19 kwi 12:17
19 kwi 12:25
Sylwia: już widzę o co chodzi, dziękuję
19 kwi 12:28
19 kwi 12:29
===:
19 kwi 12:29
Eta:
| | a | |
P=P(trapezu) skala podobieństwa ΔABS i CDS jest k= |
| |
| | b | |
P
3=P
4
| | k2*P | | P | | k*P | |
P1= |
| , P2= |
| , P3=P4= |
| |
| | (k+1)2 | | (k+1)2 | | (k+1)2 | |
P=P(trapezu)= 36 skala podobieństwa k=2
| | k2*P | | 4*36 | |
P1= |
| = |
| = 16 |
| | (k+1)2 | | 9 | |
19 kwi 12:48