Rozwiaz rownanie
Loool: Rozwiaz rownanie sin2x−cos2x−2=0
19 kwi 11:26
5-latek : cos2x=cos2x−sin2x
sin2x−(cos2x−sin2x)−2=0
2sin2x−cos2x−2=0
cos2x= 1−sin2x
ale dalej już samemu
19 kwi 11:29
Janek191:
cos 2 x = 1 − 2sin
2 x
Podstaw i działaj
19 kwi 11:30
Loool: Nie wiem co mam robic dalej kompletnie nie ogarniam trygonometrii pomocy prosze
19 kwi 11:33
Metis: podstaw.
19 kwi 11:35
Janek191:

sin
2x − cos 2x − 2 = 0
Po podstawieniu 1 − 2 sin
2 x za cos 2 x mamy
sin
2 x − ( 1 − 2 sin
2 x) − 2 = 0
3 sin
2 x − 3 = 0 / : 3
sin
2 x = 1
sin x = 1 lub sin x = −1
| | π | | 3 | |
x = |
| + 2π*k lub x = |
| π + 2π*k, gdzie k − dowolna liczba całkowita |
| | 2 | | 2 | |
Patrz też na wykres
19 kwi 12:33
ZKS:
Rozwiązanie można zapisać
19 kwi 12:43