matematykaszkolna.pl
najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji na przedziale Adam: Największa i najmniejsza wartość na przedziale f(x)=(x−3)2*e|x| na przedziale [−1;4] Więc na początku policzyłem pochodną dla x>0 i dla x<0 ponieważ mam wartość bezwzględną. Pochodna dla x>0 wyszła f(x)'=ex*[2(x−3)+(x−3)2] a dla x<0 f(x)'=e−x*[2(x−3)−(x−3)2] Potem przyrównałem obie pochodne do 0 i dla x>0 wyszło mi maksimum w 1, a minimum w 3, natomiast dla x<0 wyszło mi maximum w 3 i minimum w 5. Nie wiem jak dalej to ugryźć. Podpowie ktoś jak to dalej policzyć? A może wszystko mam źle? Z góry dziękuję za pomoc.
19 kwi 02:41
g: W zakresie x<5 nie interesujesz się rozwiązaniami 3 i 5. Dalej trzeba policzyć wartości funkcji w punktach: 1, 3, oraz na skrajach zakresu −1, 4, oraz w punkcie nieciągłości pochodnej 0. Z tego wszystkiego trzeba wybrać najmniejszą i największą.
19 kwi 09:14
Adam: Dlaczego w zakresie x<5, odrzucam rozwiazanie 3?
19 kwi 10:09
Jerzy: A niby dlaczego pochodna nie jest ciągła w 0 ? Policz jeszcze wartości na końcach przedziału i kończ zadanie
19 kwi 10:20
g: Pomyłka: W zakresie x<0 nie interesujesz się rozwiązaniami 3 i 5. limx−>0− f '(x) = −15 limx−>0+ f '(x) = 6 pochodna nieciągła
19 kwi 21:53