2 zadania
kasiula: zad30
Odległość wierzchołka sześcianu od przekąnej sześcianu( do której dany wierzchołek nie należy)
jest równa 4cm. Oblicz objętość sześcianu. Wykonaj rysunek.
zad.29
Punkty A(7,1)i D(4,−2) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennegob ABCD. Podstawa AB
zawiera się w prostej o ramieniu x+2y−9=0.Osią symetrii tego trapezu jest prosta o równaniu
2x−y−3=0.Oblicz współrzędne wierzchołków Bi C trapezu.
3 sty 12:47
Edek:

Zad.30
Jeżeli odległość od tej przekątnej jest równa 4 i jest ona poprowadzona pod kątem prostym to
długość odcinka AO jest także równa 4. Daje nam to trójkąt 45
o,45
o,90
o z czego
wywnioskujemy, że bok a=4
√2
V=a
3=(4
√3)
3=128
√2cm
3
3 sty 13:03
Edek: Zad 29.
Zacznijmy od tego co wiemy, podstawa AB zawiera się w prostej y=−
12x+4
12
czyli punkt B(x
b,y
b) będzie miał współrzędne B(x
b,−
12x
b+4
12)
Wiemy także, że osią symetrii jest prosta y=2x−3 obliczamy punkty przecięcia
prostej y=−
12x+4
12 z prostą prosta y=2x−3 wychodzi nam punkt O(3,3)
Obiczmy teraz wektor AO=[x
o−x
a , y
o−y
a]. Po obliczeniu wychodzi nam AO=[−4,2]
jeżeli była to oś symetrii to taka sama odległość będzie miał odcinek OB
OB=[x
b−x
o , y
b−y
o]=[−4,2]
[x
b−3 , y
b−3]=[−4,2]
x
b−3=−4
y
b−3=2
z czego obliczymy współrzędne punktu B(−1,5)
wiemy także, że jest to trapez równoramienny, więc oblicz odległość AD i wukombinuj to z B
można na wiele sposobów
a) prosta przechodząca przez punkt D jest równoległa do y=−
12x+4
12, więc można
obliczyć jej wzór
b) wykreślić odległość AD z punktu B (np. przyjmując B jako środek okręgu a dł. AD jako promień
r i w punktach przecięć z prostą obliczoną z punktu a wyznaczyć współrzędne punktu C)
! Pamiętaj, że równoległobok to szczególny przypadek trapezu !
Powodzenia

jct. pisz w razie problemów
3 sty 13:20
kasiula: dzięki
3 sty 13:21
Edek: kasiula punkt O(3,3) wziął się z porównania gdzie się przecinają proste
y1=−12x+412 oraz prosta y2=2x−3
y1=y2
−12x+412=2x−3
212x=712 /*2
5x=15
x=3
y2=2*3−3=3
czyli otrzymujemy punkt przecięcia się tych obu funkcji liniowych O(3,3)
pisz jeśli coś dalej będzie niezrozumiałe
3 sty 15:31