
| 2x | 4 | |||
Mam narysować wykres funkcji y= | = 2+ | |||
| x−2 | x−2 |
| 2x | ||
Narysuj wykresy funkcji y=−f(x) i y=f(−x) gdzie f(x)= | ||
| x−2 |
| 2x | ||
y=−f(x)= − | −−− odbicie względem osi OX | |
| x−2 |
| 2*(−x) | ||
y=f(−x)= | −−− odbicie względem osi OY | |
| −x−2 |
| −2x | ||
Czyli względem osi OX y= | ||
| x−2 |
| −2x | ||
Względem osi OY y= | ||
| −x−2 |

| 4 | ||
Ja zrobiłabym tabelkę dla funkcji y= | i przesunęłabym ten wykres o wektor [2,2]. | |
| x |
| 2x | ||
y= | ||
| x+2 |
Co sadzisz o tych przekształceniach z 23:10?
Wobec tego już jutro zrobie sobie wykresy tych funkcji .
dziekuje za pomoc .
A ja się tak nad tym glowilem ale to w sumie dobrze bo teraz będę wiedział
Tobie również dziekuje
Jutro jeszcze wykres f(|x|) i |f(x)|
Dobranoc
5−latek i AGusia