rafał: W(x)=x3+(a+b)x3+7x-5
v(x)=x3+8x2-(a-2b)x-5
2 lis 20:08
rafał: Trzeba wyliczyć a i b tak aby te wielomiany były sobie równe. Nie mam pojęcia jak to
zrobić. Pomocy.
2 lis 20:09
nuka:
wiemy .że wielomiany sa równe jak współczynniki przy j podobnych wyrazach są równe

czyli porównujesz
przy x do (3) sa takie same ,bo 1=1
przy x kw (a+b) = 8
przy x 7= - (a -2b)
wyrazy wolne sa równe bo -5=-5
pozostaje rozwiazac układ dwu równań
a+b=8
-a +2b = 7
dodaj stronami i otrzymasz
3b=15 to b= 5
więc a=3
odp a=3 b=5 proste

?
2 lis 20:32
Rafał: dziękiiiiiii

nie takie proste
4 lis 12:32
rafał: Nadal nie rozumiem. Jeśli ktoś mógłby krok po kraku rozwiązać byłbym bardzo wdzięczny.
4 lis 18:58
rafał: Chociaż nie, już kumam. Dzięki
5 lis 18:06
ola: w(x)=x3−x2+ax+b
6 sty 11:40
Julita: Niestety został popełniony błąd, w funkcji W(x) mamy dwa x do potegi trzeciej i jeden zwykły, a
w v(x) mamy jeden x do potegi trzeciej, drugiej i zwykł. Odp pasuje ale tylko w takim
przypadku:
W(x)=x3+(a+b)x2+7x−5
v(x)=x3+8x2−(a−2b)x−5
8 sty 18:11