granica
leo: | | 1 | | 1 | |
oblicz lim x−>2− ( |
| + |
| ). odp. 1/16 |
| | 4x−8 | | 4−x2 | |
nie wiem jak to obliczyc
18 kwi 22:38
mi: help
19 kwi 07:11
leo: moze jest blad w zadaniu? nie mam pomyslu jak oni to rozwiazali :{
to zadanie z nowej ery, zbior zadan PR
19 kwi 08:47
jc: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| − |
| |
| 4x−8 | | 4−x2 | | 4(x−2) | | (x−2)(x+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | (x+2) − 4 | | x−2 | |
= |
| ( |
| − |
| ) = |
| |
| = |
| |
| | x−2 | | 4 | | x+2 | | x−2 | | 4 (x+2) | | (x−2)4(x+2) | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| → |
| przy x →2 |
| | 4(x+2) | | 16 | |
19 kwi 09:02
leo: dzieki
po co podano w tresci, że x dązy do 2 z lewej strony?
19 kwi 16:21