Oblicz
Varost: | | 5π | | π | | tg |
| − sin( −4π+ |
| ) | | | 4 | | 6 | |
| |
| = |
| |
| | 5*180 | | π | | tg |
| − sin (−4π+ |
| ) | | | 4 | | 6 | |
| |
| = |
| | −5*180 | | 2*180 | | cos |
| − ctg |
| | | | 6 | | 3 | |
| |
| tg 225 − sin (−720 + 30) | |
| = |
| cos(−150) − ctg (120) | |
| (180+45) − sin ..... | |
| = |
| cos (90 + 60) − ctg (90 + 30) | |
Jak to obliczyć?
18 kwi 22:34
Varost: Ktoś coś?
19 kwi 06:32
Janek191:
Z wzorów redukcyjnych mamy
| | | |
... = |
| = |
| | | | π | | π | | π | | π | | cos ( |
| + |
| ) − ctg ( |
| + |
| ) | | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| |
| | 1 − 0,5 | | 0,5 | | 1 | | √3 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | | | | | √3 | | 3 | |
19 kwi 11:11
karobert: tg225−sin30=tg(180+45)−sin30=tg45−sin30=1−0,5=0,5
cos210−ctg120=cos(180+30)−ctg(180−60)=−cos30+ctg60=−√32+√33=−√36
12 * 6−√3=−√3
19 kwi 11:15
Janek191:
Skąd się wzięło 210
o ?
19 kwi 11:18
karobert: cos(−150)=cos210
19 kwi 11:33
karobert: kąty z minusem kręcisz w prawo
19 kwi 11:33
karobert: tam jest cos(−5π/6)
19 kwi 11:35
Janek191:
cos ( − α ) = cos α
Funkcja cosinus jest parzysta
19 kwi 12:26
Varost: Zgadza się, dziękuję. Zapomniałem jak to się liczy przy pełnych obrotach.
19 kwi 22:00
karobert: cos(−α)=cosα ale dla kątów ostrych
26 kwi 11:22
karobert: cos w I i IV ćwiartce jest dodatni;
to dotyczy kątów ostrych
26 kwi 11:25