asd
olekturbo: Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa parwidłowego trójkątnego do płaszczyzny podstawy jest
alfa. Krawedz boczna jest a. Wyznacz objetosc.
Bylby ktos chetny policzyc? Nie wiem czy dobrze mi wyszlo
| | a3tga√3 | |
V = |
| |
| | 4(tg2a+1)(√tg2a+1) | |
18 kwi 22:30
Iryt:
Doprowadź do prostszej postaci :
| | sin2α+cos2α | | 1 | |
tgα+1= |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | |
Zaraz rozwiążę.
18 kwi 22:49
olekturbo: dzieki
18 kwi 22:51
olekturbo: Ogolnie wyszedlem z tego, ze
x
2+H
2 = a
2
18 kwi 22:52
Iryt:

Tak zaznaczyłeś kąt?
18 kwi 23:21
olekturbo: tak
18 kwi 23:22
Iryt:
Mam takie obliczenia:
b− krawędź podstawy
a
2=H
2+(2x)
2
|OE|=x
H=x*tgα
a
2=(xtgα)
2+4x
2
a
2=x
2tg
2α+4x
2
a
2=x
2*(tg
2α+4)
Licz dalej sam.
Nieznaczne będą różnice, metodę dobrą obrałeś.
18 kwi 23:28
olekturbo: dzieki
18 kwi 23:37