deltoid
Metis: Geometria analityczna
Powiedzcie czy dobrze myśle:
Mam wyznaczyć równanie okręgu wpisanego w deltoid. Podane wszystkie proste zawierające boki.
Wyprowadzić równania dwusiecznych wszystkich kątów tego deltoidu ( punkt przecięcia to mój
środek okregu) ?
Jak obliczyć promień?
18 kwi 22:21
Metis: Może promień tak:
Boki policzę − punkty przecięcia prostych to moje wierzchołki .
Pole ze wzoru a*b*sinα
18 kwi 22:23
5-latek : zobacz (geometia na plaszczyznie gdzie lezy srodek okręgu wpisanego w czworokąt i ile wynosi
promien tego okręgu ?
18 kwi 22:26
Metis: Pytanie czy to najkrótszy sposób
18 kwi 22:33
5-latek : Nie pamiętam czy ten wzor
P=p*r gdzie P−pole trojkata p− polowa obwodu i r− promien okręgu wpisanego w trojkat
działa także dla czworokąta
18 kwi 22:38
Iryt:
Metis, napisz zadanie, wszystko zależy od sytuacji.
18 kwi 22:39
Metis: Chodzi o to zadanie:
323751
18 kwi 22:43
Mila:

Obydwa pomysły dobre. Pole można tak:
| | |AC|*|DB| | |
P= |
| ale ten punkt C wszystko komplikuje. |
| | 2 | |
Wyznacz równanie okręgu wpisanego w deltoid którego boki są zawarte
w prostych o równaniach x + 3 = 0 , y + 2 = 0 ,
| | 1 | | 3 | |
k: x +2y = 3 , ⇔y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |
m: y +2x=2⇔y=−2x+2sp. wierzchołków:
A=(−3,−2), B=((2,−2),D=(−3,3) sprawdzam:
x=−3 i −3+2y=3⇔y=3
| | 1 | | 4 | |
C: x +2y = 3 i y +2x=2⇔C=( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
Środek okręgu wpisanego leży na prostej AC, która zawiera się w dwusiecznej kąta A i kąta C.
| | |AC|*|DB| | |
P= |
| ale ten punkt C wszystko komplikuje. |
| | 2 | |
Oblicz w takim razie r z wzoru P=p*r
II sposób
W takim razie wystarczy dwusieczna kąta B
AB: y+2=0
BC: 2x+y−2=0
S(x
0,y
0) − punkt dwusiecznej
| |y0+2| | | |2x0+y0−2| | |
| = |
| |
| √02+12 | | √22+12 | |
i też nieładne rachunki chyba będą.
Pomyślę nad sprytnym sposobem jutro.
19 kwi 00:08
jc: Ja bym dokończył pierwsze rozwiązanie.
P = (3+1/3)2 + (3+1/3)(2−1/3) = 50/3
p = 5+(5/3)√5 (połowa obwodu)
r = P/p = 10/(3+√5)
S = (−3+r, −2+r)
Ale moglem się gdzieś pomylić ...
19 kwi 00:33
Eta:
1/ AD ⊥AB
A(−3,−2) |∡BAD|=90
o to dwusieczna kąta BAD ma równanie:
y=1(x+3)−2 ⇒ y=x+1 zatem S(x, x+1)
2/ teraz wystarczy porównać odległości r=d(S,BA)= d(S, CB)
i przyjąć te x, dla których S należy do wnętrza deltoidu
rachunki paskudne ( ale pewnie autorowi zadania o to chodziło

3/ powyznaczeniu S i r napisać równanie okręgu
i to wszystko
Punktem C się nie zajmować
19 kwi 02:22
Metis: Dziękuje

!
19 kwi 07:43
jc: Trochę prościej.
Okrąg wpisany w deltoid, jest również wpisany w trójkąt ABF
(F − przecięcie prostej BC z prostą AD).
Trójkąt ABF jest trójkątem prostokątnym o bokach 5, 10, 5√5.
Pole = 25
Obwód = 5(3 + √5)
promień okręgu wpisanego = 2*Pole/Obwód = 10/(3+√5) = 5(3−√5)/2
Środek = (−3 +promień, −2+promień)= [ (9−5√5)/2, (11−5√5)/2 ]
19 kwi 10:21
Metis: Dzięki
jc 
Muszę rozwiązać wszystkimi sposobami i wszystko przeanalizować
19 kwi 10:23
Mila:
1) Pole deltoidu jako połowa iloczynu przekątnych.
2) Pole=p*r stąd r
3) S oddalone o r od prostej x=−3 i y=−2 −to już proste.
19 kwi 16:01