18 kwi 21:39
Metis: Zauważ, że jeśli x1=x2 to warunek nie może zostać spełniony − nierówność ostra (wyklucza
x1=x2)
18 kwi 21:41
Metis: Stąd wniosek, że pierwiastki muszą być różne.
18 kwi 21:42
olekturbo: Dzieki
18 kwi 21:48
olekturbo: Robiles juz ich maturki wszystkie ?
18 kwi 21:49
Metis: W trakcie

Są w porządku.
18 kwi 21:49
jc:
(x12 − x22)(x13 − x23) = (x1 − x2)2 (x1 + x2)(x12 + x22 + x2x2)
x1+x2 = 1, x1x2 = m
(x1 − x2)2 = (x1 + x2)2 − 4 x1x2 = 1 − 4m
(x12 + x22 + x2x2) = (x1+x2)2 − x1x1 = 1 − m
(1−m)(1−4m) < 637
18 kwi 21:56
olekturbo: Dla mnie te z CKE są zdecydowanie łatwiejsze
18 kwi 22:13