trygonometria
pytajnik: sinx+cosX=1,2 oblicz sinx3+cosx3
pomysł miałem
sinx+cosx=1,2 / 3
sinx3+3sinx2cosx+3sinxcosx2+cos3=1,728
sinx3+cosx3 +3(sinx+cosx)(sinx+cosx)=1,728
sinx3+cosx3+3(1,2*1,2) =1,728
sinx3+cosx3+4,32 =1,728
sinx3+cosx3 = −2,592 Problem taki jest że powinno wyjść 0,936 Jakaś wskazówka ?
18 kwi 21:12
Jack: sinx3 + cosx3 = (sinx+cosx)(sin2x − sinxcosx + cos2x) =
= (sinx + cosx)(sin2x + cos2x − sinxcosx) = (sinx + cosx)(1 − sinxcosx) =
= 1,2(1− sinxcosx)
teraz sinxcosx mozesz wziac m. innymi z tego, ze
sinx + cosx = 1,2
sin2x + cos2x = 1
albo podnoszac do potegi drugiej wyrazenie...
18 kwi 21:14
pytajnik: sinx*cosx miałem w poprzednim przykładzie do wyliczenia, dzięki za pomoc
18 kwi 21:18