Funkcja kwadratowa.
M.: Oblicz sumę czwartych potęg pierwiastków równania x2+5x−1=0.
Z góry dziękuję.
18 kwi 20:59
Eta:
x14+x24=(x1+x2)2−2x12*x22=[(x1+x2)2−2x1*x2]2−2(x1*x2)2
Δ=29>0
ze wzorów Viete'a x1+x2=−5 i x1*x2= −1
to .................. dokończ
18 kwi 21:08
zef: x14+x24
(x1+x2)4
(x1+x2)2(x1+x2)2=
(x12+2x1x2+x22)(x12+2x1x2+x22)
x14+2x13x2+x12x22+2x13x2+4x12x22+2x1x23+x12x22+2x1x23+x24
x14+4x13x2+6x12x22+4x1x23+x24
Czyli to będzie
(x1+x2)4−(4x13x2+6x12x22+4x1x23)
Dalej sobie poradzisz ?
18 kwi 21:08
Eta:
18 kwi 21:10