Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i obwodzie
równym 20 cm. Na prostej AB wybrano punkty D i E leżące na zewnątrz odcinka AB
takie, że |AD| = |AC| i |BE| = |BC| (zobacz rysunek obok). Oblicz pole koła opisanego na
trójkącie ECD
|∡CAD| = 180–α
| 180−(180−α) | α | |||
|∡ACD| = | = | |||
| 2 | 2 |
| β | ||
analogicznie w |∡BCE| = | ||
| 2 |
| β | α | α+β | ||||
|∡ECD| = 90 + | + | = 90+ | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| α | β | |||
|ED|=a+b+c=20 i α+β=90o ⇒ | + | =45o | ||
| 2 | 2 |
| √2 | ||
to |∡DCE|= 90o+45o=135o sin135o= sin45o= | ||
| 2 |
| |ED| | |
= 2R ⇒ R= ..... i Pk= πR2=.... | |
| sn135o |