OE III 2015 PR
patryk97:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie log
m(x
2−4x+4)=2 ma dwa różne
dodatnie rozwiązania.
Czy mógłby ktoś sprawdzić czy poprawnym wynikiem jest (0; 1) u (1; 2)
Coś wątpię, że to dobrze zrobiłem
18 kwi 20:04
Metis: Pokaż rachunki.
18 kwi 20:11
patryk97: Trochę na czuja robiłem

m≠1 ∧ m>0
m
2=x
2−4x+4
x
2−4x+4−m
2=0
Δ>0 dla każdego m
x
1+x
2>0 ∧ x
1x
2>0
4>0 ∧ 4−m
2>0
m e (−2, 2 )
Co daje (0, 1)u(1, 2)
18 kwi 20:27
Metis: Zła dziedzina.
18 kwi 20:32
ZKS:
Metis zrób to zadanie bez Δ i wzorów Viete'a.
18 kwi 20:35
patryk97: Co jest nie tak? Chodzi o to, że (x−2)2>0?
18 kwi 20:42
olekturbo: Przecież to chyba można prościej zrobić
m2 = x2−4x+4
i sprawdzic kiedy y = m2 przecina f(x) = x2−4x+4
18 kwi 20:43
ZKS:
Dla mnie chyba lepiej skorzystać ze wzoru a
2 − b
2, wszystko wtedy ładnie policzymy.
18 kwi 20:44
Metis: Zauważmy, że x
2−4x+4=(x−2)
2
Wtedy równanie log
m(x
2−4x+4)=2 , gdzie m>0 i m≠1 i x
2−4x+4>0 przyjmie postać:
log
m(x−2)
2 =2
Korzystając z praw działań na log , mamy:
2log
m(x−2)=2
log
m(x−2)=1
log
m(x−2)=log
mm
x−2=m
x=m+2
hmmm
18 kwi 20:44
Jack: x2−4x+4 = (x−2)2
18 kwi 20:45
ZKS:
Metis na przyszłość pamiętaj log
ab
2 = 2log
a|b|, Ty zmieniłeś dziedzinę tego równania,
a co za tym idzie to przejście nie jest równoważne.
18 kwi 20:48
Metis: No właśnie tego mi brakowało, i zacząłem szukać błedu
18 kwi 20:53
ZKS:
Teraz dokończ, bo Twój sposób mi się dużo bardziej podoba.
18 kwi 20:54
Metis: Podałeś bardzo trafną uwagę.
Normalnie taki zapis, nie doprowadziłby do błędu , z def. logarytmu − b>0
w tym przypadku, zadaniu prowadzi do nieporozumienia, w rezultacie do skopania zadania.
18 kwi 20:58
ZKS:
18 kwi 21:05
Jack: |x−2| = m...
18 kwi 21:06
Metis: |x−2| = m
x−2=m v x−2=−m
x=2+m v x=2−m
I wiemy, że x∊(−
∞,2)U(2,+
∞)
Pobawić się przedziałami
18 kwi 21:10
ZKS:
Wystarczy teraz zrobić 2 + m > 0 ∧ 2 − m > 0 ∧ 2 + m ≠ 2 − m.
18 kwi 21:13
ZKS:
Ładne rozwiązanie bez Δ i wzorów Viete'a
Metis.
18 kwi 21:15
Metis: Tutaj tak naprawdę więcej zabawy z przedziałami , dziedziną
ZKS po co te

?
18 kwi 21:16
ZKS:
Nawet nie trzeba dawać tego ostatniego warunku, przecież mając równanie
|x − 2| = m i chcąc otrzymać dwa różne rozwiązania to m > 0.
18 kwi 21:16
ZKS:
Za rozwiązanie.
18 kwi 21:20
Metis: No dzięki
18 kwi 21:20
Patryk97: Dzięki za drugie rozwiązanie, jednak mam pytanie gdzie w moim rozwiązaniu są błędy i jak je
naprawić
18 kwi 21:36
Metis: x2−4x+4>0
x1x2>0
i x1+x2>0 rozwiązujesz wszystkie warunki i cześć wspólna.
18 kwi 21:43
Patryk97: No to tak zrobiłem przecież
18 kwi 21:46
Metis: Gdzie warunek x2−4x+4>0 ?
Sprawdź rachunki.
18 kwi 21:49
Patryk97: No ale ten warunek tylko wyrzuca x=2 dla którego m byłoby równe 0 które oczywiscie jest
wyrzucone
18 kwi 21:52