ciąg rekurencyjny
manny: Ciąg (an) jest określony wzorem an+1 = 3− an dla każdej liczby naturalnej n ≥ 1 . Suma
pięćdziesięciu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa
Czy dobrze rozumiem i a1=1?
18 kwi 19:53
ZKS:
Dlaczego?
18 kwi 20:03
manny: Jest to zadanie zamknięte. Odpowiedzi to 150,100,75 i 50
a1 nie ma podanego w zadaniu, a gdy podstawie a1=1 przynajmniej wychodzi jedna z podanych
odpowiedz

Masz jakiś pomysł na rozwiazanie zadania?
18 kwi 20:05
ZKS:
Mam.
18 kwi 20:15
manny: Aha. To się ciesze

Pozdrawiam
18 kwi 20:33
ZKS:
Również pozdrawiam.
18 kwi 20:36
Tadeusz:
a
n+a
n+1=3 i włącz myślenie
18 kwi 20:42
Janek191:
a
n = 1,5
S
50 = 75 ?
18 kwi 20:44
ZKS:
Tadeusz trafna uwaga.
18 kwi 20:44
Metis:
18 kwi 20:47
Jack: a1 + a2 = 3
a3 + a4 = 3
a5 + a6 = 3
...
...
...
a49 + a{50} = 3
25*3 =
18 kwi 20:50
Tadeusz:
poprosimy
Janka skąd ten wniosek, że jakoby a
n=1,5
18 kwi 20:52
ZKS:
Miałem to samo napisać.
18 kwi 20:53
Tadeusz:
18 kwi 20:56
ZKS:
Tadeusz jeśli można wiedzieć kończyłeś studia związane z matematyką, czy informatyką?
18 kwi 21:04
Tadeusz:
pewnie strasznie Cię zaskoczę ... Technologię Drewna na SGGW−AR

(zaocznie ... 35 lat temu)
18 kwi 21:08
Eta:
18 kwi 21:09
Eta:
Młodzik jesteś
18 kwi 21:09
ZKS:
Dlatego tak wiedza. Byłbym zaskoczony, gdybyś miał taką wiedzę kończąc teraz taki kierunek, ale
jak pisałeś, że 35 lat temu to się nie dziwię.

Pozdrawiam.
18 kwi 21:11
Jack: :(
18 kwi 21:11
Tadeusz:
... zaocznie
Ecinka ...zaocznie... więc ... ale dzięki za komplement
18 kwi 21:12