f.k
Metis: Jak wzorami Viete'a "załatwić" taki warunek
gdzie x
1 i x
2 pierwiastki trójmianu kwadratowego
18 kwi 19:42
ZKS:
Podaj całą treść zadania.
18 kwi 19:44
Jack: jak? wszystko masz podane
skoro
x
1 = 1/2 x
2
to
| | 3 | |
x1 + x2 = 1/2x2 + x2 = |
| x2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
x1 * x2 = 1/2x2 * x2 = |
| x22 |
| | 2 | |
18 kwi 19:45
Metis: Dla jakich wartości parametru m jeden z pierwiastków równania (1−3m)x
2+(3m−1)x+4m
2=0 jest
połową drugiego pierwiastka.
Moje rozwiązanie:
| | 1 | |
1) Jeśli 1−3m=0 ⇔ m= |
| , to równanie jest sprzeczne: |
| | 3 | |
| | 1 | |
2) Jeśli m≠ |
| mamy równanie kwadratowe: |
| | 3 | |
(1−3m)x
2+(3m−1)x+4m
2=0
−(3m−1)x
2+(3m−1)x+4m
2=0 / (3m−1)
I teraz warunek z poprzedniego postu
18 kwi 19:48
Eta:
x
2=2x
1
to
| | c | | −2b | | c | |
i 2x12= |
| ⇒( |
| )2= |
| |
| | a | | 3a | | a | |
18 kwi 19:49
Metis: No tak

Chciałem przekształcać postać
x
2=2x
1 do momentu uzyskania wzorków Viete'a , a wystarczy tylko podstawić

Dzięki!
18 kwi 19:51
Eta:
Sorry

... popraw ,bo źle wpisałam
| | −b | | −b | | c | |
x1= |
| to 2x12= 2( |
| )2= |
| |
| | 3a | | 3a | | a | |
18 kwi 19:54
ZKS:
Nie musisz rozpatrywać a = 0, bo z treść wynika że musisz mieć dwa rozwiązania.

Dodatkowo, aby korzystać ze wzorów Viete'a Δ ≥ 0.
18 kwi 19:55
Metis: Niby tak , ale to sekunda podstawienia, poza tym po założeniu a≠0 mogę sobię podzielić i
ułatwiam sobie rachunki

Dzięki
18 kwi 19:57
ZKS:
Jeżeli rozpatrujesz funkcję kwadratową od razu trzeba zakładać a ≠ 0.
18 kwi 19:58
Metis: Jasne
18 kwi 19:59
Metis: 48x
3−7x
2−6x+1=0 − widzicie możliwość pogrupowania?
| | 1 | |
Rozłożyłem, znalazłem pierwiastek wymierny x= |
| , ale zastanawiam się czy można szybciej. |
| | 3 | |
18 kwi 20:21
ZKS:
Jak znalazłeś pierwiastek to i można grupować.
48x3 − 7x2 − 6x + 1 = 0
48x3 − 16x2 + 9x2 − 6x + 1 = 0
18 kwi 20:26
Metis: No tak, źle się wyraziłem

Tylko czasami jest trudne do zauwazenia i skomplikowane
18 kwi 20:28
Mariusz:
Równanie trzeciego stopnia stosunkowo łatwo sprowadzić do równania kwadratowego
a w przypadku gdy to równanie kwadratowe nie ma pierwiastków w R
a nie chcemy korzystać z zespolonych możemy sprowadzić do
wzoru na funkcje trygonometryczne kąta potrojonego
19 kwi 21:27
Metis: Poradziłem już sobie z tym

Dzięki
19 kwi 21:27