√3 | ||
Dany jest nieskonczony ciag geometryczny an= | . Oblicz sume wszystkich | |
(√3+2)n |
a1 | ||
S = | dla I q I < 1 | |
1 − q |
√3 | ||
a1 = | ||
√3 + 2 |
√3 | ||
a2 = | ||
( √3 + 2)2 |
√3 | √3 + 2 | 1 | ||||
q = a2 : a1 = | * | = | < 1 | |||
(√3 + 2)2 | √3 | √3 + 2 |
a1 | ||
S = | , gdy I q I < 1 | |
1 − q |
√3 | ||
S= | ||
√3+1 |
| |||||||||||
S = | = | ||||||||||
|
| ||||||||
= | = | |||||||
|
√3 | √3 + 2 | √3 | ||||
= | * | = | ||||
√3 + 2 | 2 | 2 |
1 | ||
ale q = | ? | |
√3+2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |