sterometria
mateusz: wykaz że objętość stożka wpisanego w kulę
Vs≤ 8/27Vk
18 kwi 19:27
jc: R = promień kuli, r = promień podstawy stożka, h = wysokość stożka
Zrób rysunek, przedłuż wysokość stożka do całej średnicy, znajdź trójkąty podobne.
Otrzymasz równość
r2 = (2R − h) h
Vs = πr2h/3, Vk = (4/3) π R3
Vs/Vk = (r2 h)/(4R3) = (2R − h) h2 / (4 R3) = (2−x)(x/2)2
gdzie x = h/R
[ (2 − x)(x/2)(x/2) ]1/3 ≤ [(2−x) + x/2 + x/2 ]/3 = 2/3
(nierówność pomiędzy średnimi (abc)1/3 ≤ (a+b+c)/3 dla a,b,c ≥ 0)
Dlatego Vs/Vk ≤ 8/27
18 kwi 20:07
mateusz: wielkie dzięki
18 kwi 22:10